Apache display

Terug


Ter voorbereiding op de open luchtmachtdagen welke in juli 2002 op Gilze Rijen werden gehouden, ontstond bij het Bureau Open Dagen het plan om met een AH-64D Apache Solo Display Team te komen.
Hoofdzakelijk waren deze displayvluchten bedoeld vanwege het wervings- en vliegtechnische aspect.
Na toestemming vanuit Den Haag werd vervolgens contact gezocht met experts van de Boeing fabrieken.

Boeing kende als ontwerper natuurlijk als geen andere de vliegeigenschappen van de helikopter, waaronder ook de limieten. 
Met de chief pilot van Boeing werd vervolgens een risicovrij programma opgesteld dat, rekening houdend met de korte trainingstijd ( 1 maand) in aanloop naar de open dagen, snel gerealiseerd kon worden.

De coach van het eerste Apache team in 2002 , majoor Robert Adang van 302 squadron, zegt hierover:
"We blijven tijdens de display ver bij de overige limiteen vandaan en hebben dan ook een risicovrij programma dat zowel voor de vlieger als de Apache niet meer belastend is dan een standaard trainingsmissie. Maar dat was dan ook een absolute voorwaarde.

Er blijft altijd genoeg ruimte over om te herstellen en daarom wordt er niet op grasspriethoogte gevlogen".

Spectaculaire Apachenummers tijdens de solodisplay zijn oa.
Hammerhead (omhoogklimmen tot de snelheid wegvalt en door een verticale roll weer omgekeerd naar het punt van vertrek zakken)
Jaques Flop (in de hover hangen, om de lengte as omrollen en 180 graden wegdraaien)
Looping ( vanuit positie een ronde draaicirkel naar boven maken om bij het beginpunt beneden weer uit te komen)
Vooral deze looping oogst bewondering omdat dit figuur vliegen met een helikopter complex is en zeer sterk afhankelijk wordt gemaakt van de windsnelheid.
Flairdropping: vliegtechnisch misschien niet zo speciaal maar voor het publiek altijd spectaculair is het figuur flairdropping, waarbij de helikopter onder het maken van korte bochten en andere manoeuvres flares als verdediging tegen vijandelijke raketten uitstrooit.
Verder demonstreerde het team  o.a 1/4 Cloverleaf, 90 graden over links en rechts, de Hammerhead turn (met flares), High/Low G, Split-S, Back up and vertical roll 1 1/4 en tenslotte voor de laatste low pass nog de buiging voor het publiek.(Bow to audience).


Het vliegprogramma van het AH-64D Apache Solo Display Team wordt altijd vanaf de grond met video apparatuur opgenomen, waarna de beelden vervolgens kritisch door het team worden geanalyseerd.

Hierdoor vonden er geregeld nog kleine wijzigingen en aanpassingen in het display programma plaats.
In 2003 bestond het team uit 2 coaches kapitein vliegers, 5 man ondersteundend personeel en 2 vliegers.
Kapitein Eric van de Pasch (naast majoor Wandert Brandsen één van de demovliegers) zei daarover in 2003:" een heel aantal manoeuvres behoefden na het beginjaar nog meer evaluatie; we zijn dus bezig met een onderzoeksproject maar hebben daar voor de open dagen van 2003 een demoslinger aan weten te geven". 

De samenstelling van het display team wijzigde zeer regelmatig, meestal om de twee jaar.
Globaal genomen  bestond een Apache Display Team uit een of twee Team Coaches ( ervaringsrijke Apache vliegers), de displaypiloot in command en tevens Captain van het team, een displaypiloot en 4 vliegtuigspecialisten van het ondersteunend personeel van het 301 Squadron.  

patch van de crew van het AH-64D Apache solo display 
team in 2004.


het AH-64D Apache Display team in de samenstelling
voor het display seizoen 2012/2013.
foto KLu
altijd spectaculair tijdens de solo display is het
onderdeel "uitwerpen van de flares".
foto KLu
patch tijdens displayseizoen 2011.