Boeing Apache AH.64A

Terug

Op 31 januari 1997 werd het 301 Squadron "Redskins" van de Tactische Helikoptergroep KLu, gestationeerd op Gilze Rijen, opgericht.
Ter voorbereiding op de nieuwe Apache D modellen werd het squadron tijdelijk uitgerust met twaalf van de Amerikaanse landmacht geleasde A modellen.
Op 13 november 1996 arriveerden het dozijn geleasde Apache AH-64A van de USArmy op de tijdelijke thuisbasis Gilze-Rijen.
De Apache AH-64A helikopters van het 301 squadron werden ingedeeld bij twee vluchten, respectievelijk Geronimo en Diablo geheten.
Later kwam daar nog een derde vlucht bij, zodat iedere vlucht bestond uit 4 Apache helikopters.


Op 24 mei 1995 werd de aanschaf van dertig Apache AH-64D gevechtshelikopters voor de Nederlandse luchtstrijdkrachten bezegeld.
In de Letter of Offer and Acceptance werd tegelijkertijd vastgelegd dat de KLu als interim oplossing in de aanloop naar de levering van de Apache "Delta"versie helikopters 12 Apaches in de oorspronkelijke A-versie gingen leasen van de USArmy.
Uiteindelijk werden deze geleasde Apache AH-64A's met de instroom van de eerste AH-64D's versies tussen september 2000 en februari 2001 weer teruggeven aan de USArmy.Met de aanschaf van de Apache helikopters kreeg de Luchtmobiele Brigade uitbreiding van de zo gewenste vuurkracht.
Tevens werd met deze deal de vernieuwing van de Groep Helikopters afgerond; met de invoering van de Apache beschikte de Groep Helikopters voortaan, naast de Apache, over de Bolkow BO-105CB, de Chinook CH-47D en de Cougar AS-532U2.

De Apache helikopter is belast met het uitvoeren van de volgende taken; escorteren (van bijvoorbeeld transportheli's), verkennen, beveiligen en het verlenen van vuurondersteuning.
 
Nadat de Amerikaanse strijdkrachten in december 1976 voor de Apache helikopter had gekozen, zijn er naast de oorspronkelijke AH-64A versie verschillende nieuwere versies ontworpen.

Tot de meest geavanceerde versie's behoorde het AH-64D model.
Ten opzichte van de Apache AH-64A beschikt de Delta versie over nieuwe, sterkere motoren( General Electric T700-GE-701C, met ieder een vermogen van 1342 Kw) en heeft het de mogelijkheid om digitale gegevens snel uit te wisselen met andere vliegtuigen of grondstations, beschikt het over een geavanceerd navigatiesysteem (o.a. met GPS) en een glass cockpit waarin grote displays en een systeem waarbij men voor de vlucht de benodigde vluchtgegevens kan downloaden in een data cartridge.
Verder is het Delta model nog beter bepantserd tegen vijandelijk luchtafweergeschut. 


De Apache bemanning bestaat uit twee personen, die achter elkaar zitten.
De voorste seat is, in tegenstelling wat velen denken, niet gereserveerd voor de eerste vlieger maar voor de schutter (die tevens als tweede vlieger fungeert).
Achter hem bevindt zich de eerste vlieger, om z'n uitzicht te bevorderen is z'n seat wel 48 cm hoger in de bepantserde cockpit aangebracht dan de zitplaats van het voorste bemanningslid.

Opvallend is het onder de neus aangebrachte 30mm kanon (draaibaar) met een vuursnelheid van 625 patronen per minuut.
Verder is de Apache voorzien van twee korte wapenvleugels aan weerszijden van de romp, waarmee wapens als de AGM-114 Hellfire (laser geleid), FFAR raketten of desgewenst 4 Stinger projectielen kunnen worden meegevoerd. 

Tenslotte vormen de sensoren een cruciaal onderdeel voor het uitvoeren van de missies voor de Apache bemanning.
Hiermee wordt via de helmen van de bemanning essentiele informatie d.m.v. het IHADSS (Integrated Helmet and Display Sight System) verkregen; kompasrichting, radarhoogte en routeberekening, maar ook informatie over het motorvermogen, wapens en lasersystemen.
De bemanning kan daarbij tenslotte kiezen uit infra-rood, daglicht- TV of kleurenbeeld.

De Nederlandse Apaches, gestationeerd op Gilze-Rijen, zijn ingedeeld bij het 301 Squadron. Dit Squadron is tevens de leverancier van bemanningen en onderhoudspersoneel van het AH-64D solo display team.( zie voor meer informatie hiervoor onder de rubriek Demoteams).
Het 302 Squadron is gestationeerd op de Amerikaanse vliegbasis Fort Hood; deze eenheid verzorgt gemeenschappelijke trainingen voor bemanningen van het Defensie Helikopter Comaando (DHC) en leden van de Luchtmobiele Brigade.
Ook volgen Apache- en Chinookbemanningen alsmede loadmasters hier hun IMQT (Initial Mission Qualification Training).
Hiervoor zijn een aantal Nederlandse Apache AH-64D helikopters op deze legerbasis in Texas gestationeerd.