Auster AOP.III niet actief

Terug

Taak                        verbinding en observatievluchten
Totaal in dienst       27
Registraties             R-1 t/m R-20
Operationeel           voor 1945 - aug 1955
In gebruik bij           6 Dutch Auster Sq. ,oefen ARVA ,1 ARVA ,6 ARVA ,298 Sq. ,diverse basisvluchten

Al tijdens de 2e W.O. actief in Engeland verhuisde 6 (Dutch)Auster Sq. in april 1945 naar Gilze Rijen.De lichte hoogdekkers werden in het prille begin vooral gebruikt voor verbindingsvluchten.
Ook in het voormalig Nederlands Indië heeft het 6 ARVA nog een bescheiden rol met de Auster gespeeld,deels ook tijdens de politionele acties.
De bemanning voor deze eenheid kwam voort uit de oefen ARVA,waarvoor op Woensdrecht een opleidingsrol was weggelegd.
Later ontstond op Valkenburg nog de 1 ARVA,in deze periode werden de Austers ook meerder keren ingezet tbv de Waddenvluchten,waarbij tijdens strenge winters vluchten met hulpgoederen en passagiers naar/van de geisoleerde eilanden werden gemaakt.
Tevens zijn een aantal van deze Austers ook in gebruik geweest bij de MLD.In 1949 zijn met de Auster zelfs diverse deklandingen op de "Karel Doorman"uitgevoerd.
In de nadagen zijn de toestellen ook nog gebruikt door een aantal zweefvliegclubs(optrekken van zweefvliegtuigen)en een enkele basisvlucht.
Na de actieve militaire periode verruilden diverse toestellen hun loopbaan naar de burgervliegerij.
Tot slot nog een paar technische details:de motor was een 1x 130pk DH Gipsy major,de spanwijdte betrof 10.97m en de lengte van het toestel was 7,13m.