Fokker S-11 (MLD)

Terug

Taak                        instructie/lesvliegtuig
Totaal in dienst.      9
Registraties             E-31 t/m E-39, later 174-179, 197-199
Operationeel           april 1954 - september 1973
In gebruik bij           VSQ-9

In 1950 nam de Koninklijke Luchtmacht 40 Fokker S-11 Instructor in gebruik die voor de vliegeropleidingen de sterk verouderde Tiger Moth vervingen.
Fokker had dit toestel speciaal ontworpen als elementair lesvliegtuig voor beginnende piloten.
De eenvoudig geconstrueerde machine was voorzien van een side by side cockpit (vlieginstructeur en leerling zitten naast elkaar), de Fokker S-11 beschikte over nacht- en blindvlieginstrumenten, een prima functionele radio installatie terwijl de cockpit als zeer overzichtelijk kon worden genoemd.(met ruimte voor een eventuele 3e persoon achter in de cockpit).
Het ontwerp was gebaseerd op een romp en stabilo bestaande uit een met linnen overtrokken buizenconstructie.
De vleugels, motorkap en het kielvlak waren daarnaast van metaal.
Fokker had gekozen voor een niet intrekbaar maar zeer stevig landingsgestel in de vorm van een kniksysteem.
Door de cockpitkap op een railsysteem te bevestigen kon men deze openen door het naar achteren te schuiven. 
De Koninklijke Luchtmacht gebruikte de Fokker S-11 Instructor bij de Elementaire Vlieg Opleiding(EVO) op vliegbasis Woensdrecht (later verplaatst naar Gilze Rijen).
De luchtmacht machines vielen op vanwege het egaal gele kleurenschema, later werden dayglow vlakken aangebracht op de motorkap en wingtips.
Naast de luchtmacht heeft ook de MarineLuchtvaartDienst (MLD) sinds 1954 een aantal Fokker S-11 in gebruik gehad.
Op Marine Vliegkamp de Kooij gebruikte VSQ-9 een aantal ex luchtmacht Fokker S-11 toestellen (eerst geleased, in januari 1970 defenitief overgenomen) t.b.v. de opleiding van adelborsten.
In september 1973 werden de laatste Fokker S-11 lesvliegtuigen buiten gebruik gesteld; de Fokker S-11 is echter een onverwoestbaar degelijk ontwerp wat nog lang niet is uitgevlogen, getuige de vele actieve burgerinschrijvingen en het bekende demoteam Fokker FOUR dat al jaren met veel plezier gebruik maakt van een aantal ex luchtmacht Instructors.