Fokker F-27-100 Friendship

Terug

Taak                                 VIP/passagiersvervoer voor de korte afstand
Totaal in gebruik              3
Operationeel                    juli 1960 - september 1996
In gebruik bij                   334


Ter vervanging van de 20 oude Dakota's plaatste de KLU in juni 1959 bij Fokker een order voor de levering van 12 Fokker F-27 Friendship toestellen.
De order bestond uit de levering van 2 uitvoeringen; een passagiers- en een transportversie.
Van de passagiersuitvoering(totale cap. 27 pass) werden er 3 geleverd en ontvingen de registraties C-1 t/m C-3.
De C-1 werd het reserve vliegtuig voor de civiele koninklijke Friendship (PH-PBF)en wred als zodanig dikwijls gebruikt door leden van het Koninklijk Huis.
Daarnaast stond deze VIP Friendship ook ter beschikking voor stafofficieren van alle krijgsmachtdelen en ministers en andere leden van de Nederlandse regering.
De C-2 en C-3 waren in eerste instantie standaard passagiers uitvoeringen, later werd de C-3 nog omgebouwd en gebruikt voor ECM doeleinden t.b.v. het storen van vijandelijke radar.
De Friendships werden afgeleverd bij 334 Sq. op Ypenburg, later volgden nog verhuizingen naar vlb. Soesterberg en vlb. Eindhoven.
Na jarenlang in het bekende wit/grijs met blauwe bies en dayglow kleuren te hebben gevlogen werden de machines vanaf 1972 gecamoufleerd in het bekende luchtmacht grijs/groen.
In de nadagen van de Friendship kwamen echter bij de C-1 en C-2 de oude VIP kleuren weer terug.
In Mei 1996 werd de eerste Friendship na 36 jaar trouwe en veilige dienst buiten gebruik gesteld, in September 1996 viel uiteindelijk het definitieve doek met de uitfasering van de overige twee.