Lockheed Hercules C-130H

Terug

Op 1 maart 1994 werd op de vliegbasis Eindhoven het eerste C-130 Hercules transportvliegtuig uit de beginserie van twee vliegtuigen feestelijk ontvangen.
Dit eerste toestel werd door een Belgische crew van het 15 Wing van de Belgische luchtmacht vanuit Amerika naar Europa en vanaf de vliegbasis Melsbroek bij Brussel naar Eindhoven gevlogen omdat er nog geen volledig gekwalificeerde Nederlandse bemanning beschikbaar was.
Reden hiervoor was de te korte opleidingstijd tussen de tekening van het koopcontarct en de levering van de machine.
De Hercules C-130 werd door de Koninklijke Luchtmacht aangeschaft voor het verzorgen van een grotere behoefte naar luchttransport.

Met de Hercules C-130 vliegtuigen kreeg de luchtmacht meer mogelijkheden om de Luchtmobiele Brigade maar ook het Korps Mariniers over grotere afstanden in te kunnen gaan zetten.
Daarnaast kon men F-16 squadrons in zeer korte tijd op een verre lokatie operationeel gaan inzetten en ondersteunen.
Tenslotte kon de luchtmacht op deze manier instanties als het Rode Kruis, Artsen zonder Grensen en de UN nog beter van dienst zijn.

Want naast de militaire taken wordt de C-130 Hercules ook dikwijls voor humanitaire taken ingezet.

De transportvliegtuigen werden in eerste instantie ingedeeld bij het 334 transport squadron op vliegbasis Eindhoven.
Op 23 oktober 2007 werd echter, als specifiek Hercules luchtmacht squadron, het 336 transport squadron op vliegbasis Eindhoven opgericht.
De eerste commandant van het Hercules squadron werd voormalig Marineluchtvaartdienst Orion P-3C gezagvoerder Edwin Swenger.

Na de eerste jaren aanvankelijk in een 2 kleurig grijs camouflagepatroon te hebben rondgevlogen werden de eerste twee Hercules vliegtuigen later gespoten in een egaal grijs kleurenschema.  


Vanwege de enorme toename van de vraag naar taktische transporten naar oorlogsgebieden en overig luchttransport werden in 2010 opnieuw twee Lockheed Hercules C-130 vliegtuigen aan het squadron toegevoegd. 
De in 2010 extra geleverde Hercules C-130 vliegtuigen werden reeds in de fabriek voor aflevering voorzien van het laatste egaal grijze kleurenpatroon.

patch van de Lockheed C-130 Hercules hetgeen door de
Nederlandse luchtmacht Hercules bemanning 
wordt
gedragen.


Op de achtergrond een Hercules in het eerste 2 kleuren
grijze 
schema en op de voorgrond een machine in het
latere 
egaal grijze kleurenpatroon;
foto fotovlucht Soesterberg/ KLU


Het sinds oktober 2007 ingevoerde nieuwe
wapenembleem van het 336 Hercules
Squadron.
Het Squadron motto luidt:
"Sudore Ac Pulvere" hetgeen betekend:
"In zweet en stof"